Máme na výber...

Je len a len na nás akú soľ si vyberieme:

Soľ je súčasťou života tak ako aj voda. Ale s mierou. Človek potrebuje denne asi 5g soli. Podľa nedávnej štúdie však príjem soli je oveľa vyšší ( až 20g na deň ) a to najmä v prípade, ak konzumujeme polotovary, hotové jedlá, chipsy, údené mäso,… Denný príjem chloridu sodného nesmie byť nižší ako 2.5g, je to dôležité pre správne fungovanie obličiek a udržanie vitálnych funkcií tela vo vzpriamenej polohe. Dávka iba 0.5g NaCl na kilogram telesnej hmotnosti za deň môže byť pre človeka smrteľná.

Pri požití naše telo rozozná vysoko rafinovanú soľ ako jed, začne kulminovať vodu okolo buniek a tým sa ich snaží chrániť. Tento proces spôsobuje opuchy, celulitídu a dá telo do pozície, kedy bude musieť stráviť veľa času v režime „eliminácia“ skôr než vynaloží energiu na svoju regeneráciu a obnovu. Soľ v rafinovanej podobe je v podstate energeticky mŕtva – spôsobuje vyčerpávanie energie v tele. Požívanie takejto soli naštartuje širokú škálu ochorení ako je vysoký krvný tlak, osteoporóza, problémy s obličkami a opuchy.

VARENÁ JEDLÁ SOĽ

  • je chlorid sodný získaný ťažením v soľnej bani z prírodných ložísk s malým podielom anorganických solí, ktoré sa s ňou vyskytujú prirodzene v ložisku soli alebo s účelovým podielom prídavných látok
  • je chemicky spracovaná a zbavená všetkých minerálnych prímesí, ktoré sa v soli nachádzajú
  • zostane iba chlorid sodný, ku ktorému sa v prípade stolovej soli pridáva jód, prípadne protihrudkujú­ce látky
  • v procese spracovania sa soľ suší pri 650°C a táto vysoká teplota mení prirodzenú chemickú štruktúru soli
  • prebytočný nevylúčený chlorid sodný a iné chemické zlúčeniny sa v našom tele vplyvom času, napevno ako kameň, skryštalizujú, preto je táto soľ pre ľudské telo cudzia a neprírodná látka
  • z tohto dôvodu môže pôsobiť ako jed, ktorého sa telo zbavuje buď cez vylučovacie orgány, alebo spotrebúva vodu na jeho rozloženie
  • je to obdobný proces ako keď sa na dne varnej kanvice kryštalizuje a usádza vodný kameň
  • tento proces je sprevádzaný zvýšenou kyslosťou a tým dochádza aj k vyplavovaniu vápnika z vlastných kostí
  • toto všetko sa deje nenápadne a prebieha pomaly, deň za dňom
  • časom sa prihlásia prvé problémy: bolesti chrbtice, kĺbov, kostí a stým spojené všetky druhy problémov v oblasti pohybového aparátu, zvýšený krvný tlak a silne skôrnatené cievy

MORSKÁ JEDLÁ SOĽ

  • je chlorid sodný získaný odparovaním morskej vody s podielom stopových prvkov a minerálov ( 2–4% ), ktoré sa s ňou vyskytujú v prírode
  • u morskej soli je dôležité, aby bola nerafinovaná
  • tvorí asi 30% svetovej produkcie soli

HIMALÁJSKA SOĽ

  • približne pred 250 mil. rokmi v geologickej perióde Trias sa pod vplyvom slnečného žiarenia praoceán vyparil a v bývalých zátokách ostala iba čistá kryštalická soľ

JÓDOVANÁ SOĽ

  • zmes chloridu sodného s jodidom draselným alebo jodičnanom draselným

FLUOROVANÁ SOĽ

  • zmes chloridu sodného s fluoridom draselným

JEDLÁ SOĽ S NÍZKYM OBSAHOM SODÍKA ALEBO JEDLÁ SOĽ S VEĽMI NÍZKYM OBSAHOM SODÍKA

  • je zmes kryštalického chloridu sodného a chloridu draselného